Ce este prevenirea?
Prevenirea cuprinde masurile luate pe intregul lant de la productie si pana la eliminarea finala a ambalajului. Aceste masuri iau in calcul diversele optiuni de ambalare si a compatibilitatii acestora plecand de la ambalajul primar la cel secundar si tertiar. Astfel se impune ca ambalajul primar sa fie potrivit functiei sale de a proteja produsul in mod individual, dar si impreuna cu ambalajul secundar sau tertiar in etapa de manipulare, transport si stocare.
Un alt aspect important este optimizarea spatiului in timpul transportului si depozitarii iar din acest considerent forma si dimensiunea ambalajelor trebuie sa tina cont de modul in care se face ambalarea in toate etapele.
Prevenirea inseamna optimizarea ambalajului astfel incat impactul asociat asupra mediului sa fie diminuat la minim, iar acest lucru presupune evaluarea ambalajului pe intregul ciclu de viata.
Prevenirea reprezinta un cumul de actiuni ce contribuie la reducerea cantitatii de materii prime si energie utilizate pentru fabricarea de produse, reducand in acelasi timp cantitatea de deseuri generata.
Prevenirea nu inseamna Reciclare, cu toate ca de multe ori cele doua actiuni sunt confundate. Reciclarea este o modalitate eficienta de gestionare a deseurilor odata ce astea au fost generate, pe cand prevenirea deseurilor inseamna a actiona pe intreg ciclul de viata astfel incat sa se reduca cantitatea de deseuri generate.
Prevenirea, atunci cand ne referim la ambalaj poate fi privita din doua prespective: prevenirea cantitativa si prevenirea calitativa.
Prevenirea cantitativa vizeaza decuplarea cresterii cantitatii de ambalaj de cresterea cantitatii de produs prin reducerea volumului si a cantitatii de ambalaj aferenta unitatii de produs. In acest mod cantitatea de deseu care trebuie gestionat scade cu efecte directe asupra mediului. Tot demersul trebuie insa sa tina cont de asigurarea conditiilor de siguranta, igiena si acceptabilitate pentru consumator.
Prevenirea calitativa priveste o serie de aspecte complexe si anume evitarea utilizarii se substante periculoase, utilizarea de materiale reciclate sau reciclabile, limitarea emisiilor de CO2, optimizarea transportului, prelungirea termenului de valabilitate a produselor, informatii puse la dispozitie consumatorilor.
Pe fondul cresterii semnificative in ultimele decenii a cantitatii de deseuri in general, respectiv a cantitatii de deseuri de ambalaje in special, este nevoie sa ne indreptam eforturile pentru identificarea unor mecanisme adecvate pentru a reduce impactul acestor deseuri asupra mediului. In acest context, prevenirea este considerata o actiune prioritara privind optimizarea si gestionarea ambalajelor, precum si a reducerii cantitatii de deseuri generate.
Prevenirea este o abordare pro-activa pe calea spre conformitate legala, iar responsabilitatea pentru mediu conduce la crearea unei imagini pozitive si la o vizibilitate mai mare pe piata.
Optimizarea ambalajului poate aduce numeroase beneficii pentru producatori:
- reducerea cantitatii de deseuri de ambalaje generata;
- reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera generate;
- reducerea valorii facturilor pentru serviciile de transport;
- imbunatatirea performantelor companiei prin trecerea catre o economie verde;
- consolidarea reputatiei companiei ca urmare a asumarii responsabilitatii fata de mediu;
- adaptarea la modificarile legislative in domeniu