Proiectarea ambalajului – abordare

Plecand de la functii de baza ale ambalajului, in proiectarea acestuia  trebuie sa se tina cont de cateva directii esentiale: gasirea greutatii optime a unui ambalaj; ciclul de viata al ambalajului, obiectivele companiei precum si cresterea gradului de reciclabilitate al ambalajului.

  1. Ciclul de viata
  2. Gasirea greutatii optime a ambalajului
  3. Obiectivele companiei
  4. Proiectare pentru reciclare!

 

1. Ciclul de viata

Analiza ciclului de viata (Life Cycle Analysis – LCA), atat din punct de vedere economic cat si ecologic, este un factor determinat in procesul de proiectare al unui ambalaj.

In procesul de proiectare al unui ambalaj sau al unui sistem de ambalare trebuie sa se evalueze ambalajul pe intreg ciclul de viata, de la exploatarea resurselor naturale, fabricarea produsului, transportul si desfacerea produsului, utilizarea produsului, reutilizarea ambalajului, colectarea deseurilor de ambalaje, reciclarea deseurilor, inglobarea in mediu, astfel incat solutiile adoptate pentru optimizarea ambalajului sa reduca la minim impactul acestuia asupra mediului

Trebuie luate in considerare toate fazele ciclului de viata deoarece nu se pot face compromisuri in ceea ce priveste bilantul: masuri adoptate – impact mediu intre diferite faze. O masura implementata intro anumita faza, cu efect pozitiv asupra mediului, poate creste impactul negativ asupra mediului intro alta faza. De aceea, politica de mediu a companiei trebuie sa se asigure ca impactul asupra mediului este minimizat de-a lungul intregului ciclu de viata.

Prin analiza ciclului de viata se pot identifica mai usor prioritatile, se pot stabili politici clare astfel incat la finalul ciclului de viata, in etapa de evaluare a impactului si de interpretare a rezultatelor sa se inregistreze beneficii maxime asupra mediului in raport cu efortul depus.


CICLUL DE VIATA AL AMBALAJULUI - 2

Inca din etapa de definire trebuie sa se ia in calcul faptul ca ambalajul este utilizat pentru ambalarea produsului, facilitand manipularea si transportul pe lantul de distributie, protejeaza produsul si ofera informatii relevante despre acesta.

Ambalajul fiind una din componentele sistemului de distributie a produsului, orice modificare a ambalajului influenteaza intreg sistemul. Ambalajul primar, secundar si tertiar se influenteaza reciproc din punct de vedere constructiv si dimensional.

Atunci cand ambalajul primar este fragil ambalajul secundar trebuie sa asigure o protectie sporita pentru ca produsul sa fie manipulat, depozitat si transportat in siguranta. In unele cazuri un ambalaj mai putin rezistent presupune necesitatea ca aceeasi cantitatea de produs sa fie transportat in doua etape pentru a evita deterioararea in timpul transportului. In acest caz trebuie sa se ia in calcul daca diminuarea cantitatii de ambalaj contrabalanseaza cresterea impactului de mediu datorat transportului.

2. Gasirea greutatii optime a ambalajului

In proiectarea unui ambalaj, Eco-design-ul sau masurile de prevenire adoptate nu trebuie sa afecteze calitatea acestuia.

Cel mai important factor in alegerea sau proiectarea unui ambalaj sau a unui sistem de ambalare trebuie sa-l constituie asigurarea securitatii produsului si in plus, ambalajul trebuie privit in ansamblu prin prisma produsului ambalat.
Identificarea unui sistem optim de ambalare presupune o abordare sistematica astfel incat sa se evite supraamabalarea, dar in acelasi timp sa sa asigure protectia marfurilor.

Astfel, pentru fiecare produs ambalat, exista un punct in care ambalajul nu este nici prea greu, nici prea uşor. Acest punct optim ofera protectia necesara pentru produs in timp ce impactul asupra mediului este minimizat.

Un ambalaj mai usor nu este neaparat un ambalaj mai bun!

Grafic

Odata ce este asigurata integritatea produsului, ambalajul poate fi optimizat in vederea reducerii impactului sau asupra mediului.

Pentru optimizarea unui ambalaj, trebuie analizat intreg sistemul de ambalare al produsului: atat ambalajul primar, cat si cel secundar si tertiar.

Gasirea greutatii optime

Reducerea greutatii unui anumit tip de ambalaj este inutila, daca pentru asigurarea securitatii ambalajului este necesara o crestere corespunzatoare a greutatii altui tip de ambalaj.

Produsele ambalate in ambalaje prea usoare pot avea un impact negativ mai mare asupra mediului decat aceleasi produse ambalate in ambalaje mai grele. De asemenea, pierderile de produs din cauza ambalarii neadecvate au consecinte negative asupra mediului mult mai mari decat impactul deseurilor de ambalaje.

3. Obiectivele companiei

In alegerea actiunilor de proiectare ale unui ambalaj, actiuni ce pot avea impact diferit asupra mediului, trebuie sa se tina cont de identificarea sectoarelor prioritare de actiune si obiectivele pe termen mediu si lung ale companiei astfel, optiunile disponibile si deciziile trebuie luate tinand cont de ceea ce este adecvat pentru companie.

Aceste masuri pot sa vizeze fie o reducere a consumului de energie, fie o reducere a cantitatii de deseuri generata sau utilizarea de materii prime reciclate. Masurile implementate trebuie sa se bazeze pe experienta anterioara a producatorului, dar si pe experienta si standardele la nivel de industrie si/sau economie.

Alegerea unei/unor actiuni trebuie sa se faca astfel incat impactul asupra mediului sa fie pozitiv.

De asemenea exista situatii cand anumite actiuni nu pot fi implementate intro companie fiind incompatibile cu obiectivele acelei companii la momentul respectiv.

Insa, nici aceste masuri nu trebuie uitate, deoarece circumstantele se pot schimba in viitor, ceea ce ar putea face ca aceste masuri sa devina mai atractive si vor putea si implemenatate in cadrul companie.

OBIECTIVELE COMPANIEI

4. Proiectare pentru reciclare!

Activitatea de proiectare si producere a unui ambalaj trebuie sa fie conectata cu ceea ce se intampla in etapa cand acesta devine deseu si mai ales cu sistemele disponibile de gestionare a deseurilor de ambalaje (colectare, sortare, reciclare, valorificare).

Atunci cand nu exista o comunicare efectiva si eficienta intre designer si reciclatori, rezultatul fiind proiectarea unor ambalaje care nu pot fi reciclate, acestea ajung la depozitare fara incheierea circuitului.

Lipsa de informatii despre modul in care proiectarea unui ambalaj poate influenta reciclabilitatea este o bariera in prezent care trebuie indepartata prin comunicarea dintre cele doua parti.

Proiectantii si fabricantii pot supune materialul de ambalare la diferite tratamente care sa-i confere acestuia anumite caracteristici pentru functiile pe care va trebui sa le indeplineasca, toate aceste actiuni putand sa influenteze etapa de reciclare.

De aceea, aceste influente trebuie cunoscute inca din etapa de proiectare pentru a alege, in cunostinta de cauza, decizia cea mai potrivita in proiectarea unui ambalaj.

Mai jos va prezentam cateva exemple care pot influenta gradul de reciclabilitate al unui ambalaj :

  • Adezivii sunt indezirabili pentru reciclare cel putin in cazul reciclarii ambalajelor de hartiei/carton ;
  • Folii sau straturi aplicate din diferite materiale asa cum este cazul aplicatiilor decorative prin metalizare sau laminare pentru ambalajele de hartie, unde acestea sunt acceptate in anumite limite datorita aspectului estetic al hartiei reciclate ;
  • Cerneluri, vopsele si acoperiri folosite pentru a face un ambalaj cat mai atragator si care transmite imaginea unui brand sau a unui produs, pot crea probleme in procesul de reciclare (ex : coloranti fuorescenti, culori inchise) ;
  • Ceara utilizata ca acoperire cu scopul cresterii rezistentei la umezeala pentru ambalajele de hartie confera unui ambalaj un caracter nereciclabil.

Bine ati venit pe site-ul “Prevenirea generarii deseurilor de ambalaje”

Scopul acestui site este de a promova masurile de prevenire implementate si rezultatele inregistrate, la nivel national, precum si de a genera actiuni si idei inovatoare.

logo-ecorom

Info