Cu toate ca prevenirea reprezinta o prioritate atat la nivelul UE cat si la nivel national, progresele inregistrate sunt limitate atunci cand discutam de actiuni practice.
Ierarhia deseurilor stabileste in general o ordine de prioritati pentru ceea ce reprezinta cea mai buna optiune din punct de vedere al protectiei mediului in materie de deseuri.
Prevenirea este primul pas in ierarhia deseurilor, ca prima optiune pentru evitarea generarii de deseuri prin actiuni si masuri premergatoare inca din faza de proiectare sau prin eficientizarea proceselor.
Prevenirea generarii de deseuri, precum si promovarea reciclarii si valorificarii deseurilor, conduce la cresterea eficientei utilizarii resurselor ca baza a cresterii economice durabile.
Directiva Cadru Deseuri prevede ca obligatie pentru Statele Membre ca pana la data de 12 decembrie 2013 sa elaboreze Programe Nationale de Prevenire, care pot sa fie programe separate sau pot sa fie integrate in alte planuri sau programe, insa cu identificarea clara a masurilor de prevenire.
Aceste masurile de prevenire a generarii de deseuri pot sa emita efecte in diferitele etape de viata ale unui produs si anume de la faza de proiectare, productie, distributie, consum, utilizare.
Programele nationale trebuie sa prevada obiective de prevenire concrete si masurabile in scopul evaluarii legaturii dintre cresterea economica si impactul asupra mediului asociat cu generarea de deseuri.